Vysokoškolské záverečné práce sa budú zverejňovať na internete

14.12.2010 Celý región

Bratislava 14. decembra (TASR) - Všetky bakalárske, diplomové, rigorózne, doktorandské a habilitačné práce predložené po 1. septembri budúceho roka budú verejne dostupné na internete.
Uvedenú zmenu vo vysokoškolskom zákone odsúhlasili dnes poslanci parlamentu. Podporili tak skupinu koaličných poslancov na čele s Miroslavom Beblavým (SDKÚ-DS) v boji proti plagiátorstvu a podvodom so záverečnými prácami na vysokých školách.

Národná rada SR však prijala zároveň aj niekoľko výnimiek pri zverejňovaní týchto prác. Ako uviedol Beblavý v rozhovore pre TASR, autor v závažných dôvodoch bude mať možnosť odložiť uverejnenie práce na jeden až tri roky. \"Nebude musieť zverejniť časti, ktoré majú byť utajené z dôvodu štátneho tajomstva, osobných údajov a podobne, \" ozrejmil. Pokiaľ ich bude publikovať knižne alebo v časopisoch, bude mať možnosť stiahnuť text z internetu, aby sa predišlo zásahu do autorských práv.

Beblavý vysvetlil, že autor práce bude podpisovať \"neexkluzívnu\" licenciu na jedno zverejnenie, ktorá bude podmienkou pristúpenia k obhajobe z vyššie uvedených prác potrebných k ukončeniu štúdia na vysokej škole. \"Je tam snaha vybalansovať verejný záujem so zverejnením so záujmom autora využívať svoje duševné vlastníctvo, \" konštatoval. Ak by súhlas odmietol dať, vysoká škola ho k obhajobe nebude môcť pustiť. \"Bola to nevyhnutná podmienka k tomu, aby táto novela mala zmysel, \" dodal.

Na vysokých školách (VŠ) sa každoročne vyprodukuje od 50.000 do 100.000 záverečných prác. Už teraz ich podľa zákona vysoké školy ukladajú do tzv. Centrálneho registra záverečných prác. Po dobu 70 rokov tam ostanú uchované spolu s menom autora a názvom VŠ. Register však momentálne nie je verejne dostupný. To, že sa k nemu nikto nedostane, autor novely kritizoval. Register navyše v rámci boja proti plagiátorstvu porovnáva nové práce s prácami uloženými za posledné dva roky. Beblavý si myslí, že ak záverečné práce bude môcť čítať široká verejnosť, je väčšia šanca podvod odhaliť.

Opoziční poslanci však zastávali názor, že súčasný stav je postačujúci. Bývalý minister školstva Ján Mikolaj (SNS) upozornil, že antiplagiátorský systém je dobre nastavený a bolo by vhodné ponechať ho aspoň dva či tri roky v praxi, aby sa odhalili prípadné nedostatky. Myslí si, že zmena zákona prináša zbytočnú administratívnu záťaž a je prejavom populizmu. Šéf školského výboru NR SR Dušan Čaplovič (Smer-SD) doplnil, že Beblavého návrh nie je cestou boja proti podvodom, ktoré sa pri písaní prác dejú. Upozornil na riziká vykrádania vedeckých poznatkov, zásahy do autorských práv i rozpory s európskymi smernicami.
 

Vyberte región